duminică, 9 iulie 2017

Loui Jover

   Despre Loui Jover se ştiu foarte puţine lucruri, iar pentru câteva date biografice trebuie să cutreieri mult şi bine paginile internetului. Am aflat că s-a născut în aprilie 1967 într-un mic oraș european din fosta Yugoslavia. Despre ce oraş ar fi vorba, n-a divulgat, după cum nici numele părinţilor, ori alte date despre familia sa nu a spus nimic. Părinţii săi au emigrat în Australia pe când Loui era la o vârstă încă fragedă. Loui a început să deseneze de mic copil și tot de atunci se contura visul său artistic, pe care n-a încetat niciodată să-l urmărească pas cu pas. Pasiunea pentru desen nu a fost întâmplătoare, ci o moştenire de la tatăl său, un creator de artă şi care a fost o primă sursă de inspiraţie. Nu a fost singura. Era preocupat de lumea înconjurătoare, de experienţele şi problemele zilnice ale copiilor şi ale adulţilor în această lume, precum muzica, scrierea, ori instinctul natural al fiecăruia de a căuta, afla şi adapta vieţii.

   Și-a început studiile în domeniul comercial și grafic în 1980, printr-un curs de corespondență de la Melbourne Art Institute. De asemenea, deține un certificat avansat de comunicare vizuală pe care la atins în mod oficial în 1994. S-a alăturat armatei în 1989, unde a lucrat la reprografierea documentelor ilustrate, însă, în realitate, el a devenit fotograf regimental și un ilustrator al armatei. Când a părăsit armata, Loui a continuat desenul ca artist auto-reprezentat până în prezent.

   Loui Jover a început să picteze folosind pânza şi vopselurile pe bază de ulei și acrilice, după care, foarte mulţi ani, a lucrat numai pe hârtie vopsită cu cerneală și guașe, dar a folosit deseori şi alte suprafeţe diferite, cum ar fi foi reciclate și hârtia albă. Îi place, de asemenea, să lucreze la piese de colaj realizate din hârtie colorată și imagini tăiate din materiale tipărite vechi. Folosește cu mare abilitate liniile intense pentru a induce emoții, tehnică regăsită în mod evident într-una dintre faimoasele sale suite numite "Beautiful faces peer from the pages of discarded vintage books", în care cuvintele imprimate creează modele orizontale şi care contrastează foarte mult cu formele curbate ale buzelor și părului unei femei pentru a evoca un sentiment de fragilitate.

   Artistul australian s-a remarcat printr-un stil unic de artă, iar lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții colective și individuale, de referinţă fiind cele din 1996 la Sydney, la Galeria Rocks Cove, urmată de a doua expoziție solo, câteva luni mai târziu, la Centrul de Arte Gold Coast din Queensland, şi cea din urmă, în 1997, tot la Sydney, la Galleries Moulton.

   Din 1998, Loui Jover a fost mai puţin prezent şi activ pe scena de artă, dar continuă să deseneze în calitate de artist cu normă întreagă în Queensland Australia unde locuiește împreună cu soția Fee și fiica Jazz.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu