miercuri, 1 februarie 2017

Luis Ricardo Falero





   Luis Ricardo Falero a fost un pictor spaniol, ce s-a născut în ziua de 23 mai a anului 1851, la Granada (unele surse menţionează Toledo), fiind deţinătorul titlului nobliar de Duce de Labranzano. S-a stins din viaţă la Londra, în data de 7 decembrie 1896.
   Încă din copilărie a etalat un talent deosebit pentru desen, însă părinţii săi, cu un potenţial financiar ridicat, aveau să-l  trimită la studii în Marea Britanie, la Richmond, atât pentru aprofundarea limbii engleze, cât şi pentru perfecţionarea talentului său artistic, în special pictura în acuarelă.
   În 1860, pe când împlinise 9 ani, a părăsit Anglia şi şi-a continuat studiile la Paris, după care a revenit în ţara natală pentru a se înscrie la dorinţa familiei sale în Armada spaniolă pentru o carieră în marină. Totuşi, în ciuda imensei dezamăgiri pe care avea să o producă părinţilor, la vârsta de 16 ani abandonează acest proiect, pleacă la Paris şi abordează alte sfere de interes, din care arta s-a desprins ca favorită, dar şi chimia, ori ingineria mecanică. Ultimele două domenii aveau să se transforme în tot atâtea eşecuri majore, fapt pentru care s-a concentrat şi dedicat în exclusivitate şevaletului. S-a specializat în nuduri de femei, scene mitologice şi fantastice.
   După Paris, a urmat Londra, unde s-a şi stabilit la începutul anilor 1880 . Falero a avut un interes deosebit  pentru astronomie şi a încorporat constelaţiile cereşti în multe dintre lucrările sale,  cum ar fi "Căsătoria unei comete" şi "Stele gemene".
   În 1896, anul morţii lui, a fost dat în judecată pentru paternitate de către Maud Harvey, fosta menajeră, dar şi model.  Ea a pretins că Falero a sedus-o pe când avea 17 ani, iar când a văzut că e însărcinată a concediat-o. Ea a câştigat procesul,  iar pictorul a fost obligat să-i plătească câte cinci şilingi pe săptămână pentru copil.
   Falero a murit la University College Hospital din Londra, la vârsta de 45 de ani.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.