vineri, 7 martie 2014

Guram Dolendzhashvili


   Guram Dolendzhashvili s-a născut în data de 9 martie 1943 în Kutaisi, Republica Georgia.
   A absolvit facultatea de grafică la Academia de Stat de Arte Plastice din Tbilisi, în anul 1968. 
   A studiat la studioul de profesorul Lado Grigolia, devenind la rândul său Artist Emerit al Republicii Georgia. Graţie abilităţilor sale magistrale de a folosi creionul, în ultimii 20 de ani i-au fost nominalizate numeroase lucrări cu titlul de cea mai bună grafică, fiind, deasemenea, apreciate la superlativ şi lucrările de gravură semnate de Guram. 
   "Tot ceea ce unicul Guram descrie cu creionul pe o foaie de hârtie, ar putea fi numit realism fantastic. Ceaţa, lumina lunii, norii, nămeţi de zăpadă, pădurile cele mari sau obiectele cele mai simple din viaţa rurală, le transformă într-o substanţă poetică specială. Un tablou în creion, al marelui artist Guram, după luni de efort zilnic, este creat din zeci de mii de mişcări scurte paralele, linii neîntrerupte şi în tot acest timp, expertul nu permite mâini să atingă hârtia, în special în procesul de efectuare a glazurii finale, acesta fiind doar o simplă şi blândă apăsare a creionului pe hârtie.” Astfel îi erau descrise uimitoarele calităţi artistice ale lui Guram Dolendzhashvili în publicaţia de limbă engleză Western Georgia.
   O altă somitate în materie de desen, artistul rus Stanislav Nikireev, Artist al Poporului din Rusia, membru activ al Academiei Ruse de Arte şi Laureat al Premiului de Stat I. Repin, declara despre Guram: „Nu există nici o artă fără miracol. Am observat foarte rar acest lucru preţios în propria mea artă grafică, dar m-am simţit întotdeauna în al 9-lea Cer atunci când am găsit aceste minuni în picturile altor artişti, în lucrări de grafică sau alte tipuri de artă. Această bucurie creşte numai atunci când te întâlneşti un artist contemporan cu tine”. Stanislav descrie într-un interviu cum l-a cunoscut pe artistul georgian, când „într-o toamnă rece, în apartamentul umed din Podolsk, a sunat clopotul (soneria – n.t.), iar când am deschis uşa, în faţa mea, era în picioare un tip bine clădit, nu prea înalt, bronzat, de vreo patruzeci de ani, şi care căra un dosar mare, de un metru. M-a privit calm şi cu un zâmbet timid mi-a spus: - Numele meu este Guram Dolendzhashvili şi aş dori să-ţi arăt lucrările mele. M-au uluit!”
   Tema preferată a lui Guram Dolendzhashvili este natura, iar peisajele de iarnă, cu zăpada abundentă ce acoperă aproape în întregime casele şi gardurile mici din cătune uitate de lume şi de timp sunt, de departe, de un realism răvăşitor. Îţi este absolut imposibil să faci diferenţa între un desen al său şi o fotografie alb-negru. Totul este transformat într-o idilă rurală, iar privitorul devine părtaş nu numai la imaginea în sine, ci la toată povestea trăită de artist, fapt regăsit în orice anotimp şi în orice spaţiu în care Guram te poartă cu vraja lui.
   Printre multele subiecte transpuse cu grafitul pe coala de hârtie, de la fosile de animale, la formele bizare ale rocilor ce tronează pe coasta mării printre plasele şi bărcile pescarilor, sau păsările marine, un loc aparte îl ocupă nudul feminin, o frumuseţe naturală în cadru natural, poveşti de suflet în metafore neprihănite.
   Lucrările lui Guram Dolendzhashvili pot fi găsite în colecţiile marilor muzee din Rusia şi din întreaga lume, iar o expoziţie a sa este un eveniment major oriunde ar avea vernisajul. 
 















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.