miercuri, 26 martie 2014

Chelin Sanjuan Piquero


    Chelin Sanjuan Piquero s-a născut pe data de 1 mai 1968 în oraşul Zaragoza, Spania. În 1968, a emigrat împreună cu părinţii săi în Chile, unde va locui timp de cinci ani. Mai târziu se mută în Venezuela, ţară în care va locui până în 1987. Vocaţia sa artistică începe la o vârstă foarte fragedă. La trei ani picta case, peisaje şi căţei. Nu conta dacă avea la îndemână o coală de hârtie, sau pereţii casei unde locuia. La vârsta de şapte ani începuse deja să-i uimească pe cei ce-i priveau desenele sau picturile, etalând o capacitate prematură de a înţelege perspectiva unei compoziţii, precum şi utilizarea culorilor. A fost acceptată în cadrul unui atelier local, unde începuse să lucreze cu modele şi unde, în scurt timp, avea să dovedească abilităţi deosebite pentru forma umană, tematică extrem de dificilă şi pentru a cărei redare trebuie să ai un talent nativ nu numai studiu.
   Revine în Spania la vârsta de 20 de, pentru a se înscrie şi pentru a studia la Universitatea de Artă din Barcelona.
În 1985 a aderat la "Şcoala de Arte Vizuale Rafael Monasterios" în oraşul de Maracay.
   În 1987, când împlinise 20 de ani, se revine în oraşul natal, la Zaragoza, şi particpă la cursurile pictorului Alejandro Cañada, susţinute în studioul personal a acestuia, pentru a se pregăti pentru admiterea la Facultatea de Arte Plastice, din cadrul Universităţii din Barcelona, demers încununat cu succes chiar în acel an. Ca studentă,, participă, de asemenea, şi la clasele altor pictori din oraș, printre care îl regăsim şi pe Pablo Mane, care s-a stins din viaţă în anul 2004.
   Chelin Sanjuan Piquero nu stă prea mult timp departe de Zaragoza, unde s-a întors în 1991, pentru o nouă etapă de studiu, restaurările, la "Şcoala Profesională de Arte Plastice". Un an mai târziu, în 1992, îşi deschide propriul atelier de pictură, chiar la Zaragoza. A predat timp de 11 ani tot ceea ce a învăţat de la alţii, precum şi întreaga sa experienţă acumulată. Cu toate astea, va studiadesenul şi pictura la Studioul Canfran şi va conduce, în paralel, un atelier de desen dedicat bijuteriilor, pentru studenţii de la "Şcoala de bijuterii Bazan".
   Ca tehnică de lucru, a experimentat cam tot ce i-a venit la îndemână, de la cărbunele simplu şi grafit, până la aerograf. Cei mai mulți ani a pictat în ulei, însă din anul 1988 lucrează exclusiv cu tehnica acrilică, care-i permite practic să se jongleze cu dificultatea de a folosi această tehnică pentru un anumit tip de vopsea pe un anumit suport, format din mai multe foi transparente, tehnică pe care a perfecţionat-o şi de la care obţine efecte incredibile, rezultat imposibil dea realizat în cazul vopselurilor pe bază de ulei.
   Ca stil de pictură, Chelin Sanjuan Piquero se defineşte fără echivoc, prin exprimări suprarealiste şi hiper-realiste, ce dau lucrărilor sale un farmec cuceritor, chiar magic, în care privitorul are de decelat unde se termină realismul şi de unde începe fantezia artistului, într-un complex ce oferă ochiului un mixaj de elemente vechi şi moderne, cu o naraţiune proaspătă şi optimistă, din care rezultă o pictură pe care ai fi tentat să o atingi, să o simţi nu numai vizual, ci şi tactil.
   Interesul său în lumea artei nu este limitat doar la pictură. Ea a învăţat să cânte la pian şi chitară. În Venezuela, în oraşul La Victoria, chiar s-a alăturat unor grupuri muzicale, cântând la clape. Pasiunea sa pentru muzică avea să se regăsească în multe dintre picturile sale.
   A colaborat cu diverse publicații legate de artă, cum ar fi "Teatrul de Artă", editată de Eduardo Quiles.
   A lucrat cu regizorul Jose Antonio Salgot pentru filmul "Lady de Porto Pim," bazat pe romanul cu acelşi nume semnat de scriitorul Antonio Tabucchi. A mai avut diverse proiecte pentru videoclipuri şi reclame.
   În prezent, locuieşte în Valencia, Spania.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.