duminică, 9 februarie 2014

Max Middleton



   Max Middleton s-a născut la Melbourne, Australia, în anul 1922. Încă de la vârsta de 12 ani, Max conştientizase că viaţa sa va fi dedicată artei. La 16 ani a început lecţii de desen la National Gallery School. Exersa tehnica picturii în ulei în zilele de duminică, atunci când tatăl său îl lua cu maşina în mici escapade turistice prin ţară, pentru a picta „în aer liber” (en plein air). Middleton a studiat în particular cu Septimus Power, din 1940. Power a influențat foarte mult picturile de început ale lui Middleton, devenind nu numai mentorul său, ci chiar cel mai apropiat prieten, prietenie care s-a bazat pe o încredere totală în competenţele artistice, Max fiind deseori invitat să-l ajute la orele de predare.
   Max a avut un mare interes pentru peisajul australian, pe care l-a redat cât mai fidel, având o capacitate extraordinară de a capta şi reda lumina pe pânză.
   În picturile sale, Max a abordat diverse teme, pornind de la dovlecii din grădină, cai în padoc sau la transportul recoltelor,  plaje scăldate în soare, sau eucalipţi în păduri răcoroase şi umede. Un loc aparte în lucrările sale îl ocupă nudurile feminine, în mare majoritate realizate la malul Oceanului.
   În 1950, Max a călătorit în Europa, pentru a vizita cele mai importante muzee și pentru a se perfecţiona la Heatherleys School din Londra, Anglia, şi la Florenţa, Italia, în cadrul Şcolii de Arte Frumoase, Scala di Belleati. Cât a stat în Europa, viziunea sa artistică a fost influenţată în mod evident, şi recunoscut, de JMW Turner şi Joaquin Sorolla y Bastida, ambii fiind pictori en plein air şi maeştrii ai efectelor de lumină. Max a pictat în Țara Galilor, Irlanda, Paris, Spania şi în cadrul comunităţii de artă din Cornwall. În regiunea spaniolă unde a stat, australianul a preferat să picteze oamenii din zonă, astfel că portretistica a devenit subiect recurent în picturile sale.
   Middleton s-a întors în Australia în 1953 şi a fost extrem de fericit să picteze iarăşi peisajul unic al ţării natale. Odată revenit la lumina cu care soarele austral dezmiardă natura, Max a simţit că se eliberează de toate influenţe la care a fost supus de maeştrii europeni.
   Max Middleton s-a bucurat de o carieră lungă şi de mare succes ca un artist profesionist, contabilizată în 68 de expoziții pe parcursul a 66 de ani dedicaţi şevaletului.. 
   S-a stins din viaţă în 2013, la vârsta de 91 de ani.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.