joi, 23 ianuarie 2014

Dario Ortiz Robledo

    Dario Ortiz Robledo este un pictor neo-realist şi scriitor columbian, născut în capitala muzicii columbiene, Ibagué, pe data de 12 septembrie 1968. Este cel de-al doilea copil al cuplului Darío Ortiz de Vidales şi Martha Cecilia Robledo 
   A absolvit Colegio San Tarcisio de Bogotá în 1986.
   Începând cu 1987, publică texte scurte despre artă, iar din anul 1995 va fi colaborator la ziarul ziarul El Nuevo Día. Printre publicaţiile sale se numără cărţile: Oscar Rodríguez Naranjo, the painter of beauty (1996), Neorealism (2000), în colaborare cu Carol Damian, şi studiile Vásquez de Arce y Ceballos drawings (2007), A Brief History of the arts in the territory of Tolima (2007) şi A novel painted (2008).
   În anul 2003 a fondat Museo de Arte del Tolima în Ibagué, pe care îl prezidează.
   Pictor autodidact, a avut prima expoziţie individuală la vârsta de 18 ani, în 1987, la trei ani distanţă după debutul său la o expoziţie colectivă, în 1984. Are peste o sută de expoziţii de grup în peste 20 de ţări şi peste treizeci de expoziţii personale în Italia, Statele Unite, Franţa, Austria, Slovacia, China, Coreea de Sud, Argentina, Ecuador, Venezuela şi Columbia.
   Fiind considerat un exponent reprezentativ al genului, picturile şi desenele sale s-au regăsit în muzee celebre ale lumii, cum ar fi Museo Civico Abano Terme Padova Italia în 2001, Muzeul din Castelul Weitra Fürsteinberg, din Austria, ţară în care primăria capitalei, Viena, a avut expusă la Centrul de Cultură, Kulturzentrum, lucrările Las Crónicas de guerra şi El Arcángel. În 2003, la Palatul Prezidenţial de la Bratislava, în Slovacia, a jubilat cu lucrarea El tiempo una entelequia, după care au urmat expoziţiile din cadrul Galeriei Mondiale de la Bogota, unde a expus La condición humana, şi ArtBo Bogota, ambele în anul 2006, şi târgul FIA 2007 Caracas, Venezuela, unde a compărut cu Mitología Intima y Ventana al Mundo, suită de lucrări ce au fost expuse apoi în Columbia, în 2008, dar şi la Muzeul din Ecuador, un an mai târziu. Ceva mai recent, seria de gravuri Los versos apócrifos de Dante au fost expuse la Museo Maguncia din Argentina, dar şi în diverse muzee din Columbia. 
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.