miercuri, 4 decembrie 2013

Felipe Santamans


  Felipe Santamans s-a născut în capitala Spaniei răsăritene,Valencia, în anul 1951.
   Talentul său artistic a fost remarcat de pe vremea copilăriei şi nu puţini au fost cei care l-au considerat a fi chiar un „copil minune”, astfel că la vârsta de 13 ani a ajuns la prestigioasa Academie de Artă de la Barreira din oraşul său natal, unde şi-a început studiile de artă sub tutela unora dintre cei mai importanţi pictori din regiune, după care şi-a continuat pregătirea la Şcoala de Arte Frumoase de la Academia Fuster, unde l-a avut ca profesor pe remarcabilului Benjamin Suria, o somitate a pastelului.
   În 1968, l-a cunoscut şi a început să studieze cu pictorul José Espert Climent, pe care Santamans îl consideră adevăratul său mentor. Împreună, au format mişcarea "Pictori de Riberia", care a definit o nouă eră a picturii figurative din regiune. Au prezentat prima lor expoziţie de grup în luna mai a anului 1969, cu puţin timp înaintea aniversării vârstei de 18 ani a lui Felipe.
   Deşi începuturile sale artistice erau orientate către tehnica uleiului pe pânză, mai târziu avea să treacă cu lejeritate la pasteluri, reuşind să impună o nouă exprimare cromatică, în care culorile creioanelor deveneau aproape transparente în strălucirea lor, iar nivelul de subtilitate regăsit în nuanţele umbrelor este imposibil de văzut în alte medii. Totul se desfăşoară natural şi delicat în lucrările sale, iar artistul pare să caute noi şi variate provocări tehnice şi estetice, pe care să le atingă şi să le depăşească.
   Santamans este în măsură să preia din viaţa cotidiană imagini simple, aparent banale, dar pe care să le transpună într-o formă artistică pe care să o înţeleagă orice privitor, indiferent de antecedentul cultural pe care-l are acesta. Măiestria cu care manevrează culorile pentru a evidenţia anumite părţi dintr-o imagine totală, sau să minimalizeze alte detalii este cu adevărat unică.
   Temele sale preferate sunt în special nudurile, dar şi natura-moartă. Criticii și spectatorii au comentat cu privire la lucrările sale cum că „prin natura cromatică şi a jocului de lumini şi umbre, picturile lui picturi Santamans par vii, de parcă ar părăsi cadrul pânzei, într-o claritate tridimensională excepţională”. 

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.