miercuri, 20 noiembrie 2013

Juan Medina (pictor mexican)


   Juan Medina s-a născut în anul 1950, la Ciudad de México, capitala Mexicului. A studiat arta în corpul de clădire „Casa del Lago” a complexului Universidad Autónoma de México (Universitatea Naţională Autonomă a Mexicului, sau UNAM), o universitate fondată în anul 1551, apoi în Statele Unite, după care la Muzeul Luvru din Paris, Franţa, dar şi la Centrul Cultural “Los Talleres de Coyoacán”, din cadrul Universităţii Iberoamericana, Ciudad de México.

   Întreaga sa muncă creativă dezvăluie un uriaş potenţial pentru hiperrealism şi artă gotică. A fost răsplătit cu numeroase şi importante premii internaţionale, dintre trebuie menţionate:
1999 - "Mérite et Dévouement Français", Silver Medal (Paris, Franţa)
2005 - Salon de la Société Nationale des Beaux Arts, Silver Medal (Paris, Franţa)
2010 - Prix d'Honneur Salon de la Société Nationale des Beaux Arts (Paris, Franţa)
2011 - Prix Charles Cottet - Salon de la Société Nationale des Beaux Arts (Paris, Franţa)
2011 - Artist's Choice Award - International Guild of Realism 2011 Show (Santa Fe, New Mexico, SUA)
2011 - American Art Collector Editor's Choice Award of Excellence - International Guild of Realism Show (Santa Fe, New Mexico, SUA)
2012 - ARC Approved Living Master

   În anul 2002, a fost publicată cartea, "The Language of Juan Medina", editată de AMB Publishing Co în cooperare cu Bryant Galleries, în care autoarea Julie Boteler încearcă să traducă din secretele „limbajului artistic” pe care Juan Medina îl transpune în lucrările sale.

   Jorge Sánchez Becerril, profesor de artă la Universitatea Naţională din Mexic, a scris numeroase recenzii referitoare la Juan Medina, dar, de fiecare dată, lăsa să răzbată propria sa admiraţie: 
"Medina este un artist care se luptă cu teme, atât epice, cât şi complexe. Publicul său este realmente impresionat de cele mai extraordinare efecte tridimensionale, ce par să te atingă din cadrul picturilor sale. Domeniul optic din operele sale nu este o simplă adunare de efecte, ci este sinteza pragmatică a unei arte-hyperrealiste, suprarealiste.
   În fiecare dintre picturile lui Juan Medina, acel alt univers reflectat ce se desprinde trebuie văzut din acest punct de vedere: fie reflexul este simetric cu o altă realitate, fie cu o nouă proiecţie, cum ar fi Mannerists, într-o descompunere de spaţiu şi, prin urmare, într-o altă realitate figurativă, ca de amintire, din care numai el va deţine cheia înţelegerii.”

   Juan Medina a fost invitat şase ani la rând pentru a expune la prestigiosul Salon de La Nationale des Beaux-Art, eveniment expoziţional organizat şi găzduit de Muzeul Luvru din Paris şi sponsorizat în fiecare an de către preşedintele Franţei. În prima sa expozitie la Salon a fost distins cu o medalie de argint din partea Societăţii de Merit.
   Medina este un artist care lucrează la o scară mare. Picturile sale au fost expuse în Mexic şi în Statele Unite, inclusiv în oraşe, cum ar fi San Francisco, Los Angeles, New York, Seattle şi New Orleans.





























3 comentarii:

  1. Interesant articol doar că aţi publicat fotografia artistului şi reproducerile operelor sale (vorbim despre Juan Medina născut în Mexic în 1950) dar aţi prezentat biografia şi realizările unui alt artist cu acelaş nume, născut în Republica Dominicană. Păcat de cei care vor rămâne cu aceste informaţii greşite....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ţi-ai schimbat nickname-ul? OK! Observaţia ta m-a făcut să aloc zeci de minute unor căutări pe net, care să elucideze chestiunea în cauză. Se pare că eroarea este categorică şi va trebui, evident, să o corectez. Nu ştiu care a fost sursa ta, însă sursele mele m-au dus pe un drum greşit, pentru că mai sunt autori, chiar pe site-uri consacrate, care au căzut în capcana asta.
      Mulţumesc pentru corecţie şi, implicit, pentru ajutor!

      Ștergere
  2. Din material au fost eliminate erorile biografice, au fost adăugate şi alte lucrări, a fost schimbată paginaţia şi a fost menţionat în titlu originea artistului.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.