luni, 28 octombrie 2013

Alexei Bazanov


    Aleksei Bazanov s-a născut în 1959 în Saratov. În 1978 a absolvit Şcoala de Artă de la Saratov, iar în anul 1989 a absovit clasa de pictură monumentală din cadrul Academiei de Arte din Sankt-Petersburg.

   A studiat cu unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti de artă monumentală, A.A. Milnikov, iar din anul 1995 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Rusia.

   Din 1978 a participat la expoziții în Saratov, Kaluga, Moscova, Sankt-Petersburg (Rusia), Fuenhirol (Spania), Marburg, München (Germania), San-Francisco (SUA).

    Din 1987 s-a concentrat mai mult pe pictura monumentală, folosind tehnica mozaic, vitraliu şi murală, pictură pe obiecte arhitecturale.
    În ciuda viziunii sale gigantice asupra reprezentării artistice, Bazanov a dedicat cea mai mare a timpului picturii la şevalet, unde, într-un univers mai restrâns, îşi etala expresia poetică şi sensibilă faţă de lume, o atitudine ce ţinea mai mult de intimitatea sa emoţională. Scenele cu trupuri goale la scăldat a devenit motivul preferat al artistului. Aleksei descrie compoziţii multifigural complicate şi o portretistică indirectă, în care profilul modelelor sale nu-şi divulgă cu prea multă uşurinţă identitatea. Artistul demonstrează cunoştinţe anatomice de proporţii, ceea ce se reflectă fără dubiu în pictura nudurilor, unde forma trupului şi lumina, excepţional stăpânită ca tehnică de către Bazanov, compun perfect spaţiul lucrării. Stilul pictorului se subscrie abordării conform academice, reuşind să compună fresce într-o patină aproape demodată, cu un decor clasic şi simplu, fără surplusuri inutile de detalii, impunând astfel un ritm decorativ al culorii. Nici măcar anatomia trupului nu este abordată în detaliu, ci se rezumă la stilizarea intenţionat plată. Este o tehnică tipică lucrărilor monumentale, pe care, Alexei nu numai că o stăpâneşte, dar face dovada că o preferă obsesiv. Un alt element des întâlnit în lucrările artistului este fundalul negru, prin care ţine să sublinieze subtil eroticul. Modelele sale apar ca nişte flăcări, nişte străluciri precum diamantele pe o catifea neagră.  În schimb, turbanele femeilor la scăldat abundă de detalii, după cum maestrul insistă şi asupra faldurilor ţesăturilor. Aceste discrepanţe par inexplicabile în lucrările acestui pictor, dar dacă este să ne folosim de un joc al cuvintelor, poate că tocmai goliciunea de detalii a nudurilor creionate dintr-o singură linie vine să sublinize frumuseţea naturală, fără voluptate, în timp ce orice accesoriu, pentru a fi frumos, are nevoie de complexitate şi artificial.

   Aleksei Bazanov locuieşte şi lucrează în Kaluga, un oraş aflat la 150 de kilometri sud-vest de Moscova.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.